Ambtenaren
De transitie naar een circulaire economie is niet meer weg te denken uit ons land. Niet alleen het Rijk, maar óók onze regio zette de afgelopen jaren grote stappen. Ondernemers werden flink gestimuleerd om nieuwe economische modellen te ontwikkelen. Die modellen zorgen ervoor dat we bewuster omgaan met onze materialen. En in de dagelijkse praktijk continue stilstaan bij de impact die productie en bedrijfsvoering met zich meebrengen. Maar we zijn er nog lang niet. Er is veel meer nodig om de landelijke en onze Rotterdamse doelen te halen. In 2030 willen we namelijk een halvering van het primaire grondstoffengebruik. En we streven naar een volledig circulaire stad in 2050.
Iedereen bij de gemeente heeft daarin een rol
Van landschapsarchitect tot planoloog. Van econoom tot vuilnisman. We praten er niet alleen over aan de bestuurs- en directietafels. Maar ook in de wijken of tijdens het werk op straat. Circulair moet een plek krijgen in de plannen van uiteenlopende disciplines: in het inkoopbeleid, het afvalbeleid, bij gebiedsontwikkeling, vastgoedonderhoud enzovoorts. En van groen tot grijs in de openbare ruimte.
Externe samenwerking met andere overheden sleutel tot succes
Samenwerking met andere overheden is de sleutel tot succes. Met elkaar zijn we een beleidsketen. De Rijksoverheid heeft instrumenten die een gemeente niet heeft en vice versa. We hebben elkaar nodig om effectief en efficiënt te werken aan onze doelen en ambities. Zodat we ketens, ondernemers, initiatieven en bewoners zo goed mogelijk kunnen faciliteren. Alleen zo kunnen we de negatieve impact van ons grondstoffen- en materiaalgebruik verlagen in Rotterdam en de rest van Nederland!
We moeten elkaars kennis, ervaring en inzichten benutten en verder brengen. Lees hier hoe jij daarbij een rol kunt spelen! Samen bepalen we de koers!