op het bouwterrein staan de grote letters H, E, R, gemaakt van gerecycled materiaal. Wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) poseert met gele bouwhelm en laarzen naast de letters.
25 Januari 2024

Rotterdammers kiezen nieuwe naam voor uniek circulair gebouw

Aan de noordrand van Rotterdam opent begin 2025 een nieuw milieupark met een circulair centrum voor creatieve ontwerpers en makers. Zo’n bijzonder gebouw verdient een unieke Rotterdamse naam. En wie kan die nu beter bedenken dan de Rotterdammers zelf? Zij stuurden honderden namen in en kozen uit drie finalisten hun absolute favoriet: de Upcycle Mall is nu officieel omgedoopt tot ‘De HER’.

Als je Rotterdammers een naamwedstrijd voorschotelt, kun je op een flinke dosis creativiteit rekenen. In enkele weken tijd kwamen er meer dan 300 suggesties binnen. Een vakjury selecteerde uit al die inzendingen drie finalisten: Het Opknaplab, ReRo en De HER. Vervolgens was het laatste woord weer aan de Rotterdammer. Zij bleken een duidelijke voorkeur te hebben voor De HER. Een naam die volgens de jury ‘lekker Rotterdams klinkt’ en ook nog eens een knipoog maakt naar een ander Rotterdams icoon: de Hef. Bedenker Rudy Blaakman haalde zijn inspiratie vooral uit de activiteiten die straks in het gebouw plaatsvinden: ‘Bij De HER gaat het om HERgebruik, HERnieuwde energie en het maken van nieuwe HERinneringen’. Ook Wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) is enthousiast over Rudy’s inzending. ‘Het is écht een naam die de lading dekt. We kunnen namelijk allemaal bijdragen aan het hergebruiken van materialen en grondstoffen. Wat dat betreft nodig ik alle Rotterdammers uit om straks langs te komen bij De HER om te kijken hoe materialen een tweede leven krijgen.’

Zien, leren en ervaren

Die nieuwe naam past wat dat betreft als gegoten. In het nieuwe milieupark aan de Bovendijk, kunnen Rotterdammers vanaf oktober gratis hun afval, grofvuil en tweedehands spullen inleveren zoals zij gewend zijn. Het bijzondere van De HER is dat zij er ook meteen zien wat voor moois je nog van al die materialen kunt maken. Op het milieupark kunnen Rotterdammers namelijk ook spullen afgeven bij een speciaal doneerplein. Creatieve ontwerpers en makers gaan vervolgens met de ingeleverde materialen aan de slag in hun atelier of werkplaats. Daarnaast komt er een duurzaam lunchcafé, gaan er schoolklassen op excursie en vinden studenten er een stage- of onderzoeksplek. Kortom: een circulair centrum waar alle Rotterdammers kunnen zien, leren en ervaren hoe materialen een tweede leven krijgen.

Circulaire ambities

De ontwikkeling van De HER is onderdeel van de Rotterdamse ambitie om in 2050 100% circulair te zijn. Dat betekent dat we samen minder consumeren, slimmer met grondstoffen omgaan en materialen langer, beter en opnieuw gebruiken. Het gebouw van De HER is daar een goed voorbeeld van. Het deed jarenlang dienst als laboratorium in Delft, is daar zorgvuldig uit elkaar gehaald en wordt nu aan de Bovendijk in aangepaste vorm weer opgebouwd. De opening staat gepland voor begin 2025.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief