Een schone stad, schone lucht en een groene en gezonde leefomgeving. Rotterdammers denken daarmee aan de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Uit het Gesprek met de Stad, een initiatief van het gemeentebestuur, kwam een schat aan verhalen over de toekomst van Rotterdam. In het daaruit volgende Verhaal van de Stad speelt het onderwerp ‘duurzaamheid’ en circulair een centrale rol.

Grote maatregelen
Tijdens de gesprekken met ruim 9.000 Rotterdammers kwam naar voren dat men zich vooral zorgen maakt over de ‘gezondheid’ van de stad. Om een duurzaam of circulair Rotterdam te realiseren verwachten ze geen halve, maar héle grote maatregelen. Daarbij hoort o.a. inzetten op duurzame energie, elektrisch vervoer en gezonde voeding en beweging.

Consuminderen
Maar, vinden de Rotterdammers, mensen moet zelf ook een stuk bewuster keuzes gaan maken. En dat begint al bij de mensen thuis. Denk aan minder consumeren, minder nieuw kopen. Op de vraag ‘Wat doe jij om voor toekomstige generaties het afvalprobleem op te lossen?’ gaf de meerderheid aan hun spullen langer te blijven gebruiken (24.7%). Een volgende 24% koos voor consuminderen. Daarnaast gaf een groot deel aan alleen nog duurzaam geproduceerde producten te kopen en vindt men het belangrijk om spullen te delen met anderen. Zo wordt er minder nieuw gekocht én net zo belangrijk: minder weggegooid.

Meer weten over het Verhaal van de Stad en wat Rotterdammers nog meer over duurzaamheid of circulair te zeggen hebben? Ontdek het Verhaal van Duurzaamheid.