Afvalscheiden begint thuis

Een circulaire economie begint al heel eenvoudig bij bewoners zelf. Huishoudelijk afval is heel waardevol, omdat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu. Huishoudelijk afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit ‘echt afval’. Papier, glas, textiel, maar ook plastic en groente-, fruit- en tuinafval kunnen prima weer worden hergebruikt.

Gft, papier, glas en plastic
In de gemeente Rotterdam zijn er veel manieren om ervoor te zorgen dat huishoudelijk afval weer kan worden hergebruikt. Meer dan 35.000 huishoudens in laagbouwwoningen zamelen hun gft al gescheiden in. En dat wordt de komende jaren alleen nog maar meer.

Papier wordt ook aan huis opgehaald en voor glas  zijn er door de stad honderden containers verspreid. En bij grote evenementen zetten we ook regelmatig gescheiden afvalcontainers neer. Ook de kids willen we al vroeg bewust maken van het correct scheiden van afval. Daarom organiseren we eens in het jaar een speciale E-waste race.

Milieuparken
Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en kringloopgoederen gratis inleveren bij een van de zeven milieuparken. Bruikbare spullen krijgen een tweede leven krijgen in de stad. Maar ook grove bouwmaterialen worden hier gescheiden zodat ze elders weer kunnen worden gebruikt.

Joost van Maaren, manager Inzameling en hergebruik:
“De gemeente stimuleert het hergebruiken van afval door afvalscheiding laagdrempelig te maken met goede voorzieningen in de stad. Zoals de milieuparken. Dat moeten echt de circulaire hotspots van de stad gaan worden, waar je terecht kunt om je afval gescheiden in te leveren, maar op den duur bijvoorbeeld ook om je materialen te kopen”.

Bob werkt op het milieupark aan de Melanchtonweg en vertelt:

“Op een zaterdag is het echt heel erg druk hier. Soms hebben we meer dan 1000 bezoekers op een dag. Daar zitten vaak mensen tussen die alles tot op de korrel juist scheiden. Dat is mooi om te zien. Anderen moeten we nog een handje helpen om het juiste afval in de juiste container te doen. Maar dat doen we graag!’